O firmie

15 listopada 1970r.

Pan Tadeusz Zieliński wraz z małżonką Krystyną Zielińską rozpoczęli działalność 15 listopada 1970 r. w wydzierżawionych pomieszczeniach przy ul. Fredry 4A w Kwidzynie pod szyldem "Wędliniarstwo z mięsa końskiego".
Była to prywatna działalność rzemieślnicza, która opierała się na produkcji i sprzedaży wędlin z mięsa końskiego. Wprowadzona w Polsce i obowiązująca do końca lat 80. reglamentacja, czyli ograniczenie wolnego obrotu pewnymi towarami, znacznie ograniczała działalność przedsiębiorców. Reglamentacja utrudniała pozyskanie surowca wieprzowego i wołowego, zawężając możliwości produkcyjne. Najłatwiejsze do zdobycia mięso końskie stanowiło jedną z nielicznych alternatyw dla rzemieślników.
Od początku działalności wyroby Państwa Zielińskich cieszyły się wysoką renomą i dużą popularnością. Wędliny zyskały wielu entuzjastów zarówno na rynku lokalnym, jak i na Wybrzeżu Gdańskim.


15 listopada 1976r.

W 1976 r. siedzibę zakładu przeniesiono do nowo wybudowanego budynku przy ul. Mickiewicza 4, będącego własnością Państwa Zielińskich. Produkowane wyroby i mięso sprzedawane było między innymi w przyzakładowym sklepie. Od 1987 roku przedsiębiorstwo ma charakter firmy rodzinnej. Utworzona została bowiem spółka cywilna, do której oficjalnie przystąpił syn Wojciech Zieliński. Nowe czasy sprzyjały rozwojowi

firmy, nowym inwestycjom, rozszerzał się krąg klientów. Dlatego w 1994 r. zakład zmienił swoją lokalizację, przenosząc się do nowoczesnego obiektu produkcyjnego przy ul. Żwirowej 2B. Trzy lata później do spółki przystąpiła córka Bogusława Binerowska i syn Wiesław Zieliński.

15 listopada 2003r.

Od 2003 roku firma zaczęła ekspansywną, regionalną politykę marketingowo-handlową. Główny rynek sprzedaży wyrobów to północna część Polski. Produkujemy swoje wyroby według nowoczesnych technologii, nie rezygnując przy tym z tradycyjnych metod ich wytwarzania. Najlepszym tego przykładem jest procedura produkcji kiełbasy krakowskiej, niezmienna od dziesiątek lat. Oferta firmy obejmuje około 150 rodzajów wyrobów, m.in. kiełbasy cienkie, kiełbasy grube, kiełbasy suche, kiełbasy podsuszane, szynki, wędzonki, wędliny drobiowe, kaszanki, pasztety, salcesony, parówki, mielonki, wyroby garmażeryjne, mięsa wieprzowe i wołowe, mięsa peklowane oraz smalce. W celu zabezpieczenia surowca wieprzowego wykorzystywanego w procesie produkcji, właściciele

firmy są współwłaścicielami Gospodarstwa Hodowlanego Trzody Chlewnej w Dubielu.

Reklama Kwidzyn